Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.01.11

Kansas: Dust In The Wind

A `70-es és a `80-as évek egyik legnépszerűbb progresszív hard rock csapata kétségtelenül az 1973-ban alakult Kansas volt, akiknek olyan slágereik, mint a Carry On My Wayward Son vagy a Dust In The Wind, mind a mai napig az egyetemes rockzene legnagyobb klasszikusainak számítanak.Utóbbi az 1977-ben megjelent Point of Know Return című ötödik stúdióalbumuk második kislemezeként látta meg a napvilágot, noha a legendás ballada csupán az utolsó pillanatban, egy véletlennek köszönhet?en került fel az azóta csak a tengerentúlon 4 millió példányban elkelt korongra.

A szám alapjául szolgáló gitártémát Kerry Livgren gitáros/billentyűs ugyanis mindössze egyfajta ujjgyakorlatnak használta, amikor felesége meghallotta azt és nagyon megtetszett neki a ma már jól ismert melódia, ezért arra bátorította a zenészt, hogy szöveggel is egészítse ki a szép lassan dallá alakuló szerzeményt. Livgren eleinte tartott attól, hogy zenésztársai mit szólnak majd a számhoz, a melankolikus akusztikus ballada hangzása ugyanis nagyban eltért a bandára addig jellemz? hard rock stílustól.

A bibliai történeteket, japán háborús krónikákat és az amerikai ?slakos indián költészetet egyaránt felidéz?, filozofikus szövegvilágú dalt ennek ellenére mégis rögzítették és a szám végül a zenekar egyik legnagyobb slágere lett. A kislemez a Billboard 100-as listáján egészen a 6. helyig menetelt és több mint 1 millió példányban kelt el csak az Egyesült Államokban.

A dal azóta számtalan filmben elhangzott már és nálunk sem maradhat ki a legnagyobb rockdalok közül. Ez a Kansas és a Dust In The Wind.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Kansas cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Bon Jovi
Kingdom Come
Black Sabbath
 

VENDÉGÜNK LESZ