Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.01.09

Bad Religion: 21st Century Digital Boy

Az 1979-ben alakult Los Angeles-i Bad Religiont a punk rock második vonalának legnagyobb hatású csapataként tartják számon, hiszen a műfaj egyik keresztapjaként aposztrofált banda mindig is híres volt a vallás-, politika- és társadalomkritikus dalszövegeiről.Ezek alól természetesen a karrierjük egyik legnagyobb slágerének számító 21st Century Digital Boy sem volt kivétel.

A szám először a zenekar 1990-es Against The Grain című ötödik stúdióalbumán jelent meg, azonban csak négy évvel később, 1994-ben tett szert világszintű ismertségre, amikor a már az Atlantic nagykiadó gondozásában megjelent Stranger Than Fiction című korongjuk felvezető kislemezeként videoklip formájában is piacra dobták.

Bár a szám a digitális világ térhódításában felnövő generáció bírálataként is értelmezhető, Greg Graffin frontember szerint inkább egyfajta ironikus jóslatként született meg, hiszen ők maguk is a videojátékok és egyéb technikai kütyük hívei voltak azokban az időkben.

A dalt Jay Bentley basszusgitáros elmondása szerint körülbelül 1989 óta szinte minden koncertjükön eljátszották és abszolút elégedettek is voltak vele, azonban Brett Gurewitz gitáros/dalszerző és a kiadójuk is sokkal nagyobb potenciált látott a számban, ezért a javaslatukra ismét rögzítették. A gitáros ugyanis szinte biztos volt benne, hogy ez a dal meghozhatja számukra az áttörést és igazi slágerré válhat, amiben végül igaza is lett: az újra felvett verzió az óceán mindkét oldalán sikert aratott, hiszen az amerikai Mainstream Rock mezőny 11. helyéig jutott és Angliában is kis híján a Top 40-be került.

És most nálunk is ez az igazi klasszikus következik, jön a Bad Religion és a 21st Century Digital Boy.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Bad Religion cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Révész Sándor
AC/DC
The Fray
 

VENDÉGÜNK LESZ