Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.01.06

Stereophonics: Dakota

Az 1992-ben alakult walesi Stereophonics a bemutatkozó lemezük megjelenése óta eltelt 20 év során a szigetország egyik legnépszerűbb és legsikeresebb formációjává n?tte ki magát, hiszen szinte minden lemezük az angol albumlista élére került és legtöbb daluk a Top 20-as brit mez?nyöket ostromolja mind a mai napig.Ezek közül is a legismertebb és legsikeresebb a csapat hazájában egészen a csúcsig menetel? Dakota című szám lett, amelynek megírásához 2004 januárjában kezdett neki Kelly Jones frontember.

Egy párizsi hotelszobában tartózkodott, ahol új hangzás után kutatva jutott eszébe a dal zenei része, majd egy hónap múlva már az amerikai Dél-Dakotában található Vermilionban folytatta a munkát a szöveg megírásával, így a város után a dal munkacímének is utóbbit választotta az énekes.

Amikor azonban a Slipknot megjelentette ugyanilyen című lemezét, rajta egy szintén Vermilion című dallal, Jones elvetette az ötletet és a New York-ban található luxus apartmanház ház után - amelynek bejárata el?tt John Lennon merénylet áldozata lett - végül Dakotának nevezte el a számot. A dal a banda történetében el?ször az Egyesült Államokat is meghódította, ugyanis a helyi Modern Rock lista Top 40-ébe is sikerült bekerülnie, amivel a csapat egyetlen amerikai sikere maradt. Jöjjön most ez a modern rock sláger, már szól is a Stereophonics és a Dakota.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Stereophonics cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Hammerfall
From First To Last
 

VENDÉGÜNK LESZ