Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2016.12.12

Red Hot Chili Peppers: Californication

Bár a Red Hot Chili Peppers 1983-ban kezdte meg működését, az áttörést csak az 1992-ben megjelent Blood Sugar Sex Magik című lemezük hozta meg a zenekar számára, amit azonban a Dave Navarro gitárossal elkészített, bukásnak elkönyvelhet? One Hot Minute című album követett, ami sem a kritikusok, sem a közönség nem fogadott kitör? lelkesedéssel.A banda végül az 1999-ben megjelent Californication című anyagával talált újra önmagára, amihez nagyban hozzájárult a zenekar soraiba visszatér? John Frusciante gitáros személye is.

Az album negyedik kislemezeként kimásolt címadó dal szövege Hollywood sötét oldalát mutatja be, és a társadalom romlásáról szól és az fogalmazódik meg a számban, hogy a világ egyre inkább műanyag és felületes, akárcsak az élet Kaliforniában.

Anthony Kiedis énekes utalásokat tesz különböz? olyan területekre, mint a pornográfia, a plasztikai sebészet, de a pop kultúrából is szemezget, megemlíti Kurt Cobaint, David Bowie-t, a Beach Boyst, a Star Warst és a holdra szállással kapcsolatos összeesküvés elméleteket is. A frontember szerint nagyon nehezen rakták össze a dalt, ugyanis habár a szövegével - amelyet az egyik legjobban sikerültnek tartott sajátjai közül - már elkészültek, azonban azt nem tudták eldönteni, hogy a szám zeneileg milyen jellegű legyen.

A csapat már majdnem kifutott az id?b?l, hogy a szám felkerülhessen az albumra, amikor John Frusciante gitáros egy nap megérkezett a stúdióba a ma ismert, kidolgozott verzióval. A dal végül az amerikai Modern és Mainstream rocklistán is megszerezte az els? helyet, azóta pedig a csapat egyik legnépszerűbb és legtöbbet játszott slágerévé vált.

A hozzá készült innovatív, animációs kisfilm pedig - amelyben a zenekar tagjai egy fiktív 3D-s videojáték szerepl?iként jelennek meg - közel 300 milliós megtekintésével a banda legnézettebb videoklipje lett a legnagyobb videomegosztó portálon. ?s most nálunk is ez a klasszikus következik, jön a Red Hot Chili Peppers és a Californication.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Red Hot Chili Peppers cikkek a radiorock958.hu-n:

2017.05.17 AktuálisHozzászólásokEzt láttad már?

Sugar Ray
The Darkness
 

VENDÉGÜNK LESZ