Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.05.23

Neil Young: Rockin` In The Free World

A kanadai rocklegenda, Neil Young minden idők egyik legnagyobb hatású művésze, akinek jellegzetes gitárjátéka, mélyről jövő, személyes indíttatású dalszövegei és karakteres énekhangja mind-mind az elmúlt közel 50 év egyik legfontosabb előadói közé emelték a kissé hamiskásan éneklő, kockásinges zenészt.A grunge keresztapjának is nevezett Young 1989-ben jelentette meg Freedom című tizennyolcadik albumát, ami közel egy évtizednyi kísérletezgetés és egy sor mérsékelt sikereket elért lemez után ismét a köztudatba hozta és egy teljesen új generációval ismertette meg az énekes nevét.

A korong sikerében óriási szerepet játszott a hajléktalanok helyzetével, a terrorizmussal és a környezetszennyezéssel foglalkozó, de mindenekelőtt az idősebb George Bush kormányzati intézkedéseit bíráló Rockin` In The Free World című dal, amit két változatban is helyet kapott a kritikusok által is az egekbe magasztalt albumon. A számot pozitív kicsengésű refrénje miatt sokszor tévesen egyfajta Amerikát dicsőítő dalnak vélték, pedig versszakai éppen hogy a szabad világ legnagyobb problémáira világítanak rá, ironikus módon kritizálva az Egyesült Államok politikáját.

Ennek ellenére, a néhány hónappal a berlini fal leomlása előtt megjelent szám hamarosan a kommunizmus összeomlásának elsőszámú himnusza lett, és az amerikai Mainstream Rock listán egészen a második helyig menetelt. A dalt azóta rengetegen feldolgozták már, köztük olyan nevek, mint a Bon Jovi, a Van Halen, vagy a Pearl Jam, akikkel Young még az 1993-as MTV díjátadón is előadta a legendás klasszikust. Most viszont az eredeti, 1989-as verzió következik, jön Neil Young és a Rockin` In The Free World.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További Neil Young cikkek a radiorock958.hu-n:

2016.08.12 Dalok története szóban és zenébenHozzászólásokEzt láttad már?

Panic! At The Disco
Bachman-Turner Overdrive
Faster Pussycat
 

VENDÉGÜNK LESZ