Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.05.16

Aerosmith: Janie`s Got A Gun

Bár a `80-as évek nem indultak túl fényesen az Aerosmith számára, 1987-es visszatérésük után a banda valósággal újjászületett és az MTV generációt meghódítva még sikeresebbek lettek, mint valaha.A Permanent Vacation című albumuk őrületes népszerűségét ráadásul nemhogy megismételték, de meg is fejelték a Pump című 1989-es koronggal, amin olyan örökérvényű slágerek kaptak helyet, mint a Love In An Elevator, a The Other Side, a What It Takes vagy a Janie`s Got A Gun.

Utóbbi címét és fődallamát Steven Tyler már jóval azelőtt kitalálta, hogy tudta volna, pontosan miről fog szólni a dal, bár akkor még az egyik barátja után a Danny név szerepelt a szám címében. A szövegét végül 9 hónapba telt megírnia, hiszen azután kapott igazi inspirációt, miután egy magazinban elolvasott egy cikket arról, hogy hányan esnek lövöldözések áldozatául naponta a világban.

Ezt összekötötte alapötletével, így a zenekartól szokatlanul komoly társadalmi problémákról szóló szám szövege végül olyan témákat feszeget, mint a családon belüli erőszak és szexuális zaklatás. A dal ugyanis egy Janie nevű lányról szól, aki bosszút áll az őt évek óta molesztáló apján és végül fejbe lövi a férfit.

Szövegében több sort is cenzúrázni kellett a végső változat elkészítése előtt, ugyanis félő volt, hogy a rádiók és a zenetévék esetleg túl szókimondónak találják majd a Tyler és Tom Hamilton basszusgitáros által komponált dalt. A szám neves színészeket felvonultató, filmszerű videoklipjét az akkor már elismert David Fincher készítette, aki később olyan mozifilmek rendezőjeként vált ismertté, mint a Hetedik, a Fight Club, a Játsz/ma, a Pánikszoba, vagy a Benjamin Button különleges élete.

A klipet 1990-ben két MTV-szobrocskával jutalmazták, a következő évben pedig a dal meghozta a zenekar számára első Grammy-díjukat is a Legjobb rock előadás kategóriában. Jöjjön most ez a legendás klasszikus, ez az Aerosmith és a Janie`s Got A Gun.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!HozzászólásokEzt láttad már?

Living Colour
Sum 41
Kukovecz Gábor
 

VENDÉGÜNK LESZ