Dalok története szóban és zenében


RockDélelőtt - 2017.04.25

John Waite: Missing You

Az 1952-es születésű brit John Waite azon kevés rockelőadó közé tartozik, aki mind zenekarai élén, mind pedig szólókarrierje során több kislemezével is a listák élmezőnyébe, sőt, egyenesen azok csúcsára jutott.Első sikereit a The Babys nevű formáció élén aratta a `70-es évek végén, majd az angol banda feloszlása után a következő évtized elején megjelentette első önálló nagylemezét.

Az Ignition című korongról kimásolt Change című dal az akkoriban indult MTV egyik nagy kedvence lett, ám ennek ellenére a slágerlistákon nem szerepelt túl előkelő helyen. Az igazi áttörést végül az 1984-ben megjelent No Brakes című album hozta meg az énekes számára, elsősorban az anyag felvezető kislemezeként piacra dobott Missing You című dal elsöprő sikerének köszönhetően.

A dalt Waite elmondása szerint egy telefonbeszélgetés ihlette, amit akkor folytatott le a tőle távol, Angliában élő feleségével, mialatt épp a második nagylemeze munkálatait végezte New Yorkban. A szám John felemás érzelmeit és azt az ambivalens hozzáállást hivatott bemutatni, amit a távkapcsolatból fakadó helyzet okozott számára.

Waite-et ugyanis számos hölgy vette körül akkoriban és utólagos bevallása szerint nagyon élvezte ezt az állapotot, miközben természetesen nagyon hiányolta feleségét is, akit a zenei karrierje miatt maga mögött kellett hagynia szülőhazájában, Angliában. Bár a dal kis híján nem került fel az albumra, végül elképesztő sikert aratott és egészen a Billboard 100-as lista éléig menetelt, azt a Tina Turnert kiütve az első helyről, aki 1996-ban maga is elkészítette saját feldolgozását a szóban forgó számból.

A dal emellett az amerikai Mainstream Rock listán és Kanadában is a csúcsig jutott, Angliában pedig a Top 10-be került. Következzen most nálunk is ez a felejthetetlen power ballada, ami a `80-as évek egyik legnagyobb slágere lett. Már szól is John Waite és a Missing You.Rádió Rock 95.8, minden, ami rock!
További John Waite cikkek a radiorock958.hu-n:
HozzászólásokEzt láttad már?

Staind
Sex Pistols
Green Day
 

VENDÉGÜNK LESZ